Succesvolle gespreksavond over wij-zij denken op 8 februari 2017

Op woensdagavond 8 februari organiseerde de werkgroep ‘Diversiteit en Respect’ een gespreksavond met de titel ‘Polarisatie, geldt dat ook voor mij?’. Ongeveer 25 mensen waren bij deze gespreksavond aanwezig.

Doel van de avond was om met elkaar in gesprek te gaan over ‘wij-zij denken’. Vragen als ‘tot welke groepen behoor jij?’, ‘waar zou je niet bij willen horen?’ en ‘hoe kijkt de ene groep naar de andere?’ kwamen aan de orde. Ook werd gesproken over groepen waar je niet bij hoort, maar wel nieuwsgierig naar bent. Uiteindelijk bogen de deelnemers zich over de vraag hoe je verbinding kunt maken tussen verschillende groepen, óók degene waar je eigenlijk niet bij wilt horen. De deelnemers waren het erover eens dat dit kan door bijvoorbeeld gewoon met elkaar in gesprek te gaan, door niet op zoek te gaan naar verschillen, maar naar overeenkomsten en door oprechte interesse in elkaar.

De diversiteit onder de deelnemers was groot; de jongste deelnemer was 13 jaar en de oudste in de 70. Er waren mensen met verschillende geloofs-, culturele en sociale achtergronden. Alle deelnemers waren enthousiast over de avond en hadden het gevoel wat meer van de andere deelnemers te begrijpen en dichter tot elkaar te zijn gekomen.

Na afloop werd genoten van een drankje en van de snacks die cafetaria Plazain Geldermalsen had aangeboden. Anton de Boer, één van de organisatoren van de gespreksavond, blikte nog even terug op de succesvolle avond. “Ik ben trots op wat er hier vanavond gebeurd is. Ik heb mensen gezien die geïnteresseerd waren in elkaar, die naar elkaar geluisterd en van elkaar geleerd hebben, en elkaar respecteren. Dat was precies de bedoeling.’

Deze gespreksavond krijgt een vervolg. De werkgroep Diversiteit en Respect beraadt zich nog over de vorm. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar contact@respect-diversiteit.nl. Meer informatie over de werkgroep is te vinden op www.respect-diversiteit.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *